Θεραπεία μέσω Τάνγκο

Dysphoric Milk Ejection Reflex
Δυσφορικό Αντανακλαστικό Έκκρισης του Γάλακτος
Μάιος 22, 2017
Αντίδραση φυγής ή πάλης
Αντίδραση «Φυγής» ή «Πάλης»
Μάιος 22, 2017
Tango Therapy

TANGO THERAPY – Θεραπεία μέσω Τάνγκο

Ο όρος Εναλλακτική Ιατρική υπάρχει εδώ και αιώνες και περιλαμβάνει μία κατηγορία από θεραπείες που δεν είναι συμβατικές. Η Μουσική, η Κίνηση και η θεραπεία Χορού είναι διαδεδομένες και αναγνωρίζονται ως εναλλακτικές τεχνικές που βοηθούν στη βελτίωση της υγείας τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής.

Τα σωματικά οφέλη της κινησιοθεραπείας περιλαμβάνουν μεγαλύτερη χαλάρωση και εύρος κίνησης, αύξηση της ισορροπίας, της δύναμης και της ευκαμψίας, του μυικού τόνου και του συγχρονισμού, της ελαστικότητας της άρθρωσης, τη βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος και πολλά άλλα.

Επίσης, η θεραπεία αυτή χρησιμοποιείται για να υπάρχει ψυχική ηρεμία, να αυξηθεί η αυτογνωσία και η ενημερότητα του εαυτού και να υπάρχει ανακούφιση από το στρες που εκφράζεται μέσω του σώματος. Επιπλέον, η κοινωνική επαφή ενισχύεται ειδικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, όπου μέσω της ένταξης σε ένα τμήμα χορού, μειώνεται η αίσθηση της μοναξιάς και της απομόνωσης.

Η θεραπεία μέσω Τάνγκο είναι μια θεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί το χορό του αργεντίνικου Τάνγκο και τη μουσική Τάνγκο σε συνδυασμό με ειδικές ασκήσεις ως θεραπεία. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζουν μια πιο χαρούμενη ζωή σε επαφή με τον εαυτό τους, με την κοινωνία και τις αλληλεπιδράσεις με το ζευγάρι.

Βοηθάει να ανακαλύψουν και να λύσουν συγκρούσεις, να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους, να βελτιώσουν την εικόνα του σώματός τους, να ξεπεράσουν άγχη και φόβους, να δημιουργήσουν σχέσεις, να βελτιώσουν τη στάση του σώματός τους και την ισορροπία, την αεροβική ικανότητα και τον συγχρονισμό, να βοηθήσουν τη θεραπεία για καρδιακή νόσο, υπέρταση, νόσο Alzheimer και Parkinson, κατάθλιψη, άγχος και κοινωνική φοβία.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο  ψυχικών νοσημάτων του Μπουένος Άιρες υπάρχει πρόγραμμα όπου οι ασθενείς χορεύουν τάνγκο  με τους γιατρούς και  τις νοσοκόμες.  Στην αρχή οι περισσότεροι  ασθενείς ντρέπονταν και μετά βίας έκαναν βήματα στην πίστα. Μετά από 4 μήνες χορεύουν με άνεση. Επίσης, στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου  της Washington βρήκαν ότι  τα μαθήματα τάνγκο  βελτιώνουν την ισορροπία των ασθενών με  Πάρκινσον,  ενώ στην M.  Bρετανία το τάνγκο βελτίωσε τη μνήμη των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Αυτό συμβαίνει γιατί η πολυπλοκότητα του χορού απαιτεί πολλές νοητικές λειτουργίες σε εγρήγορση, όπως η προσοχή, η μνήμη, ο σχεδιασμός και συνδυασμός κινήσεων και άλλες.

H Μαρίνα Ελευθερίου, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, σε συνεργασία με τον Σταμάτη Καθαρόπουλο, καθηγητή φυσικής αγωγής και χοροδιδάσκαλο, στα πλαίσια φεστιβάλ τάνγκο διοργανώνουν σεμινάριο αυτογνωσίας. Είναι εκπληκτικό πώς μέσα από το χορό ξεδιπλώνονται άγνωστες πτυχές του ανθρώπινου χαρακτήρα και έρχονται να εμπλουτίσουν την αυτογνωσία των συμμετεχόντων.

 

Βιβλιογραφία

  • Karen Woodley and Martin Sotelano (2011). An approach to Tango Therapy 2, Research and Practice. Tango Creations Publishers – Wales – UK.