Δυσφορικό Αντανακλαστικό Έκκρισης του Γάλακτος

Tango Therapy
Θεραπεία μέσω Τάνγκο
Μάιος 22, 2017
Dysphoric Milk Ejection Reflex

D-MER – Dysphoric Milk Ejection Reflex

Δυσφορικό Αντανακλαστικό Έκκρισης του Γάλακτος (ΔΑΕΓ)

Το Δυσφορικό Αντανακλαστικό Έκκρισης του Γάλακτος (ΔΑΕΓ) είναι ένα φαινόμενο που αφορά μητέρες που θηλάζουν ένα παιδί. Περιλαμβάνεται στο γενικότερο φαινόμενο του Εκνευρισμού κατά το Θηλασμό (ΕΘ) (Nursing Aversion-ΝΑ ή Breastfeeding Agitation /Aversion-ΒΑΑ) όμως έχει μία ιδιαιτερότητα που το καθιστά ξεχωριστό.

Πιο συγκεκριμένα, το ΝΑ αφορά μητέρες που θηλάζουν ενώ είναι εγκυμονούσες, ενώ κάνουν τάντεμ – δηλαδή θηλάζουν δύο παιδιά διαφορετικής ηλικίας – ή ενώ έχουν ορμονικές αλλαγές.

Όμως το ΔΑΕΓ συνήθως συμβαίνει σε μία μητέρα ενώ θηλάζει για 1η φορά και περιγράφεται ως ένα δυσάρεστο συναίσθημα.

Χαρακτηρίζεται από αρνητικά συναισθήματα που αρχίζουν δευτερόλεπτα πριν αρχίσει το γάλα να κατεβαίνει ενώ η μητέρα θηλάζει ή είναι κοντά στην ώρα να θηλάσει.

Διαφέρει κατά πολύ από την επιλόχειο κατάθλιψη ή μια αγχώδη διαταραχή καθώς τα αρνητικά συναισθήματα σχετίζονται μόνο με το αντανακλαστικό έκκρισης του γάλακτος.

Συναισθήματα που σχετίζονται με το D-MER

Κάποιες από τις πιο συχνές περιγραφές για το ΔΑΕΓ είναι:

  • Περίεργη αίσθηση στο στομάχι
  • Άγχος
  • Θλίψη
  • Φόβος
  • Εσωστρέφεια
  • Εκνευρισμός
  • Συναισθηματική αναστάτωση
  • Ευερεθιστότητα

Τι προκαλεί το ΔΑΕΓ;

Η σύγχρονη θεωρία υποστηρίζει πως το ΔΑΕΓ είναι θέμα φυσιολογίας και όχι ψυχολογίας – δεν είναι δηλαδή κάτι από το παρελθόν ή καταπιεσμένες μνήμες που το προκαλούν.  Δεν μπορεί μια μητέρα να προκαλέσει το ΔΑΕΓ. Ακόμα και αν μοιάζει να είναι στο μυαλό μιας μητέρας, δεν είναι,  είναι ένα ορμονικό πρόβλημα. Δεν είναι επειδή μια μητέρα δεν αγαπάει αρκετά το παιδί της ή επειδή είναι κακιά μητέρα. Τα συναισθήματα δεν είναι και η πραγματικότητα. Είναι αποτέλεσμα μη φυσιολογικής δράσης της ντοπαμίνης τη στιγμή που ενεργοποιείται το αντανακλαστικό έκκρισης του γάλακτος και αυτό στέλνει μπερδεμένα μηνύματα στον εγκέφαλο.

Σοβαρότητα

Κάποιες μητέρες με D-MER έχουν ήπια συμπτώματα. Άλλες έχουν σοβαρά συμπτώματα όπως αυτοκτονικές ιδέες ή να κάνουν κακό στον εαυτό τους.

Διάρκεια

Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίζουν να υποχωρούν 3 μήνες μετά τη γέννα ή μπορεί να συνεχίζονται καθ όλη τη διάρκεια του θηλασμού. Ανεξάρτητα πόσο διαρκεί, οι περισσότερες μητέρες αναφέρουν πως η αίσθηση αυτή μειώνεται όσο το παιδί μεγαλώνει μέχρι που σταματούν να τη νιώθουν εντελώς. Μια μητέρα που έχει επιλόχειο κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή, της είναι πιο δύσκολο να το διαχειριστεί.

Θεραπεία

Σε ήπιο και μέτριο D-MER, αλλαγές στον τρόπο ζωής συχνά είναι ωφέλιμες. Μητέρες με σοβαρά συμπτώματα που θέλουν να βοηθηθούν φαρμακευτικά, σε συνεργασία με το γιατρό τους λαμβάνουν φάρμακα ώστε να αυξήσουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης τους.

Παρότι αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, ενδεχομένως η σπανιότητά του να οφείλεται στο ότι δεν είναι ευρέως γνωστό. Δεν υπάρχει ενημέρωση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι μητέρες που το βιώνουν να το θεωρούν ψυχολογικό πρόβλημα. Νιώθουν ντροπή και άγχος και πολλές φορές δεν φτάνουν να το συζητούν με κάποιον ειδικό. Βιώνουν το θηλασμό αρνητικά, με αποτέλεσμα να αποθηλάσουν νωρίς και να κατακλύζονται από ενοχές, τύψεις, μειωμένη εικόνα εαυτού και του ρόλου τους ως μητέρες. Όταν όμως μία μητέρα ενημερωθεί, τότε μπορεί να καταλάβει ότι δεν είναι κάτι που το προκαλεί η ίδια. Ομάδες ψυχοεκπαίδευσης και ενημέρωσης, βοηθούνε στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Βιβλιογραφία

  • Cox S, (2010), A case of dysphoric milk ejection reflex (D-MER), Breastfeeding Rev, 18(1):16–18.
  • Heise AM, Wiessinger D, (2011), Dysphoric milk ejection reflex: A case report, International Breastfeeding Journal, 6(6):1–6.
  • d-med.org